We have moved to Wordpress!

You should be automatically redirected in 5 seconds. If not, visit
http://panepistimiouk.wordpress.com
and update your bookmarks. Thanks :)

Προοίμιο

Μετά από την μεγάλη επιτυχία του προσωπικού μου blog, στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, και μετά από χιλιάδες email που με παρακαλούσαν να συνεισφέρω κι εγώ στο θαύμα της γνώσης του internet, αποφάσισα να υλοποιήσω μία ιδέα που είχα συλλάβει εδώ και καποια χρόνια.

Με λένε Γιάννη και σπούδασα Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων στο Reading της Μεγάλης Βρετανίας για 4 χρόνια (πτυχίο και μάστερ) μεταξύ 1998 και 2002. Στα 4 χρόνια που σπούδαζα παρατηρούσα ότι οι Έλληνες που έρχονταν στην Αγγλία για σπουδές κάθε χρόνο ακολουθούσαν τα ίδια patterns, έκαναν τα ίδια λάθη, είχαν τις ίδιες απορίες.

Ως info-junkie μάθαινα ό,τι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για μένα και για τους γύρω μου και ενημέρωνα όλους όσους ενδιαφέρονταν για το τι πρέπει να περιμένουν ερχόμενοι στην Αγγλία. Στο τρίτο έτος μάλιστα, χρησιμοποίησα αυτές τις γνώσεις στην εργασία μου ως International Students' Helper κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του έτους.

Τα τελευταία (αρκετά) χρόνια ο ελληνικός φοιτητικός πληθυσμός της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Τα πιο τελευταία χρόνια όμως (μετά το 2001) παρατηρείται μεγάλη αύξηση στο ποσοστό αυτών που έρχονται για μεταπτυχιακές σπουδές και αντίστοιχη μείωση του ποσοστού των προπτυχιακών - λόγω της πιο εύκολης εισαγωγής στα ελληνικά ΑΕΙ μετά την κατάργηση των Δεσμών.

Όσο περνάν τα χρόνια, τόσο περισσότερο αυξάνουν οι απαιτήσεις της αγοράς σε στελέχη καταρτισμένα και ειδικευμένα. Τα βρετανικά πανεπιστήμια ανέκαθεν προσέφεραν μια πάρα πολύ μεγάλη ποικιλία μεταπτυχιακών σπουδών, σε αντικείμενα ευέλικτα και στοχευμένα στην αγορά εργασίας. Έτσι, παρόλο που και τα ελληνικά ΑΕΙ τελευταία ξεκίνησαν να προσφέρουν μεταπτυχιακά προγράμματα, οι μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία (ή, πιο σωστά, σε όλη τη Βρετανία) συγκεντρώνουν την προσοχή των περισσότερων, αν και, κατά τη γνώμη μου, είναι ελαφρώς υπερεκτιμημένες.

Ψάχνοντας τελευταία στο internet, βρήκα ότι ενώ υπάρχουν αρκετά site που ενημερώνουν για τις ακαδημαϊκές λεπτομέρειες όσον αφορά στις σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, δεν υπάρχει κάποιο site που να ενημερώνει τους Ελληνες υποψήφιους φοιτητές για την καθημερινότητα και τα πρακτικά ζητήματα.

Το site αυτό, το οποίο χρησιμοποιεί τη δομή του blogger για λόγους ευκολίας, αποτελεί τη δική μου βοήθεια στα παιδιά αυτά που σκέφτονται ή προτίθενται να σπουδάσουν στην Αγγλία αλλά δε γνωρίζουν τι θα περιμένουν εκεί.

Δεν προτίθεμαι να παράσχω πληροφορίες χρήσιμες σε όλους. Το site αυτό είναι στοχευμένο στο 70% των Ελλήνων που πηγαίνουν στη Βρετανία για σπουδές - αυτούς που ολοκλήρωσαν τις προπτυχιακές τους σπουδές στην Ελλάδα και σκοπεύουν να συνεχίσουν σε ένα Μάστερ (συνήθως ένα μονοετές taught course). Αυτά που γράφω θα είναι συμπεράσματα προσωπικών εμπειριών - και ως εκ τούτου μπορεί να υπάρχουν λάθη ή ανακρίβειες. Καλώ λοιπόν όσους γνωρίζουν καλύτερα να αφήνουν τα σχόλιά τους.

Σε αυτήν την προσπάθεια αρωγός μου υποσχέθηκε ότι θα είναι ο φίλος μου ο Άρης, ο οποίος τα τελευταία 14 χρόνια διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει τελειώσει ένα BSc και ένα ερευνητικό MPhil στην Αγγλία στη Βιολογία και συνέχισε στην Οδοντιατρική στη Σκωτία, όπου και δουλεύει τα τελευταία 3 χρόνια ως οδοντίατρος. Είναι πολύ πιο ειδικός από εμένα στα θέματα έρευνας, σπουδών Ιατρικής, ζωής στη Σκωτία και των προοπτικών καριέρας στη Βρετανία μετά τις σπουδές.

Φυσικά, προσκαλώ οποιονδήποτε έχει όρεξη να γράψει κάτι να επικοινωνήσει μαζί μου με email - σκοπός είναι να προσφέρουμε όσο περισσότερα γίνεται για να κάνουμε την εμπειρία αυτή των παιδιών που επιλέγουν να ανέβουν στο νησί όσο πιο εύκολη, συναρπαστική και ουσιαστική γίνεται.

Καλές εμπειρίες!