We have moved to Wordpress!

You should be automatically redirected in 5 seconds. If not, visit
http://panepistimiouk.wordpress.com
and update your bookmarks. Thanks :)

Να πάω για μεταπτυχιακό;


Να το κάνεις το μάστερ στην Αγγλία (ή Σκωτία ή Ουαλία); Με μία λέξη: ναι! Και δεν το λέω αυτό επειδή έμενα εκεί επί 4 χρόνια.

Αν με ρωτούσε κάποιος αν αξίζει να κάνει κάποιος προπτυχιακό στην Αγγλία θα του έλεγα όχι. Στα 18 είσαι και πολύ μικρός για να εκτιμήσεις την εμπειρία του να ζεις έξω και σε καταβάλλει η "ξενιτιά" στην οποία ζεις. Εγώ στο 4ο έτος, του μάστερ, είχα ήδη κουραστεί και ήθελα να γυρίσω πίσω.

Στα 23 όμως έχεις ζήσει (και έχεις βαρεθεί ήδη από το 3ο έτος) την "φοιτητική ζωή", τις ρετσίνες και τα ρεμπετάδικα και αυτό που σε ενδιαφέρει είναι το να δεις το κάτι διαφορετικό και, πια, χρήσιμο στην καριέρα σου.

Πολλοί (και, ιδιαίτερα, πολλές) σκέφτονται το "αν θα τα καταφέρω να ζήσω έξω" - βάλε τους συναισθηματισμούς κατά μέρος και αξιολόγησε την κράση σου. Πρέπει να μπορείς να τα καταφέρεις "έξω" αν θες να τα καταφέρεις στη ζωή σου.

Η Αγγλία δεν είναι για όλους. Αν ο σκοπός σου είναι το να μπεις στο δημόσιο και ζητάς ακόμη ένα "χαρτί" - μία υποχρέωση που πρέπει να βγει - η Αγγλία δεν είναι για σένα! Δε θα το ευχαριστηθείς, τζάμπα τα έξοδα και ο κόπος. Επίσης, μερικοί, για κάποιους λόγους, δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς την οικογένειά τους / τον γκόμενό τους / τις καφετέριες στην παραλία. Επίσης, είναι και αυτοί που πιστεύουν ότι Η Ελλάδα Είναι Η Καλύτερη Χώρα Στον Κόσμο. Η Αγγλία δε σου κάνει, θα μιζεριάσεις. Προσπάθησε κάποιο μεταπτυχιακό στην Ελλάδα.

Αν όμως είσαι στο δίλημμα - Μεταπτυχιακό στην Ελλάδα ή στην Αγγλία; - και σε παίρνει οικονομικά, μην το σκέφτεσαι! Θα σου πω γιατί...

  1. Θα είναι η μοναδική ευκαιρία στη ζωή σου να ζήσεις σε μία άλλη χώρα. Οι περισσότεροι δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε στην Ελλάδα για να φύγουμε μετανάστες στα καλά καθούμενα. Το εξωτερικό θα το βλέπεις μια ζωή μόνο ως τουρίστας. Ενω έχοντας ζήσει πια έξω, θα επιστρέψεις αλλαγμένος, χωρίς κοντόφθαλμα κολλήματα και μπορώντας να κρίνεις τα της Ελλάδας πολύ αντικειμενικότερα, έχοντας δει πώς φαίνεται η ελληνική καθημερινότητα "από έξω". Πόσω δε μάλλον ότι η Αγγλία θα είναι πια ένα μέρος γνωστό και όχι ένας τουριστικός προορισμός ή ένα σκηνικό σε ταινίες.
  2. Θα δεις έναν άλλον ακαδημαϊκό τρόπο σκέψης έξω από τη μιζέρια του ελληνικού ΑΕΙ. Καλύτερος ή χειρότερος - έχει περισσότερη δουλειά! Η Αγγλία παράγει έρευνα και θα μπορέσεις να έρθεις σε επαφή με τον τόπο όπου αυτή παράγεται. Πολλών οι εργασίες μας έγιναν δημοσιεύσεις και άτομα τα οποία ήρθαν για έναν χρόνο έκατσαν τελικά και άλλα τρία για να κάνουν διδακτορικό.
  3. Θα ζήσεις με άτομα από όλον τον κόσμο - ακόμη θυμάμαι ότι θεωρούσα αυτονόητο ότι στην παρέα μας είχαμε μία Παναμέζα, έναν Πορτογάλο και έναν Κολομβιανό... Τώρα πια οι διαφοροποιήσεις είναι της τάξης "Καλαμαριά ή κέντρο;"
  4. Θα μπορέσεις να κάτσεις καναδυό χρόνια παραπάνω για να δουλέψεις - η ανεργία στους πτυχιούχους στην Αγγλία είναι αρκετά μικρή. Γιατί να παρακαλάς για τα 700 ευρώ της πρώτης σκατοδουλειάς ενώ μπορείς να αποκτήσεις προϋπηρεσία βλέποντας παράλληλα το περίφημο "πώς δουλεύουν έξω";
  5. Θα μπορέσεις να κάνεις τουρισμό που ούτε τον φανταζόσουν - Το Αμστερνταμ απέχει 60 ευρώ με το ΚΤΕΛ, ενώ το Παρίσι 3 ώρες με το τρένο. Πόσο δε μάλλον ο τουρισμός στην ίδια την Αγγλία. Θα μπορέσεις να δεις μέρη όπως η Κορνουάλη ή το Lake District ή ακόμα να "μάθεις" μία από τις παγκόσμιες μητροπόλεις, το Λονδίνο.
Να τονίσω εδώ ότι η αξία των σπουδών στην Αγγλία είναι μόλις κατά 30% ακαδημαϊκή και κατά 70% βιωματική. Οι σπουδές έξω σε χαράσσουν κυρίως μέσα από αυτά που ζεις εκεί. Οι γνώσεις έρχονται, φεύγουν, αποκτούνται και μετά. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρώ ότι το μάρκετινγκ των βρετανικών πανεπιστημίων είναι κάπως υπερβολικό.

Τα παραπάνω, φυσικά, γίνονται μόνο εάν το θελήσεις εσύ. Άνετα μπορείς να σπαταλήσεις έναν ολόκληρο χρόνο στο καβούκι σου, μιλώντας μόνο στους Έλληνες ή κάνοντας μόνο τη διαδρομή εστία-πανεπιστήμιο-εστία. Δυστυχώς, αυτός ο τρόπος ζωής είναι ο αυθόρμητος αν αφεθείς, και ένας από τους σκοπούς αυτού του site είναι το να σε προκαλέσει να ρουφήξεις την εμπειρία της Αγγλίας στο έπακρο. Αλλιώς μπορείς να γυρίσεις πίσω μην έχοντας καν βελτιώσει τα Αγγλικά σου...

Τέλος, πρέπει να υπολογίσεις το οικονομικό. Θα σπαταλήσεις χαλαρά €15000 για ένα χρόνο και ακόμη περισσότερα αν θελήσεις να κάνεις τουρισμό ή επιθυμήσεις κάποιες έξτρα ανέσεις. Οι Αγγλοι πληρώνονται περίπου τα διπλάσια λεφτά από εμάς, αλλά έχουν αντίστοιχα και τις διπλάσιες τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Είναι ήδη Φεβρουάριος και πρέπει ωσονούπω να μπεις στα sites των πανεπιστημίων που σε ενδιαφέρουν για να ζητήσεις να σου στείλουν προσπέκτους και τα έγγραφα των αιτήσεων. Αν δεν έχεις ακόμη αποφασίσει το τι θέλεις να σπουδάσεις, ένα πολύ καλό ψαχτήρι για τα μάστερ που προσφέρονται είναι αυτό.

Κάνε τις αιτήσεις σου (4-5 αρκούν, δεν υπάρχει λόγος για πλεονασμούς!) και αποφάσισε αυτό που σου ταιριάζει.

Στα αμέσως επόμενα άρθρα θα αναλύσω περισσότερο τα οικονομικά και τη διαδικασία των αιτήσεων.

(Στην φωτογραφία η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Reading)