We have moved to Wordpress!

You should be automatically redirected in 5 seconds. If not, visit
http://panepistimiouk.wordpress.com
and update your bookmarks. Thanks :)

shopping therapy(?)

Tο καλό με τις Αγγλικές πόλεις είναι ότι έχουν πολλές και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Το κακό είναι ότι μόλις δεις το κέντρο μιάς πόλης μάλλον τις έχεις δεί όλες. Σε αυτό το post θα γράψω για μαγαζιά που έχουν τα είδη που θα χρειαστείτε

Για το δωμάτιό σας /σπίτι κλπ.

Το δωμάτιο στην εστία είναι μεν πλήρως επιπλωμένο αλλά δεν έχει σεντόνια/μαξιλάρια/κουβέρτες/πετσέτες. Συνήθως πουλάνε στα τοπικά μαγαζιά του παν/μιου αλλά εσείς θέλετε κάτι παραπάνω!



  1. Ikea: τα Ikea είναι πάντα έξω από την πόλη και δύσκολα θα πάτε χωρίς αμάξι. Επίσης φροντίστε να μη φορτωθείτε 500 πράγματα γιατί μετά άντε να τα κουβαλήσεις. ΙΚΕΑ στην Αγγλία και κατάλογος.
  2. Debenhams: Πολυ-κατάστημα με είδη για το σπίτι, ρούχα κλπ. Σχετικά καλές τιμές και καλά πράγματα.
  3. Primark: Η χαρά του φτηνού. Εκτός από παμφθηνα ρούχα έχει και παπλώματα /σεντόνια/ πετσέτες. Είναι το πιό οικονομικό που θα βρείς.
  4. Marks and Spencers: Το γνωστό κατάστημα στην Αγγλία έχει μέχρι και φαγητό (πιο πολλά παρακάτω). Ακριβά τα πιό πολλά αλλά καλή ποιότητα.
  5. Argos: To Argos θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας.
  6. Woolworths: Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι τα woolworths εκτός από σοκολάτες, βιβλία και χαζά παιχνίδια έχουν αξιοπρεπή γκάμα από κουζινικά και tefal/pyrex σε πολύ καλές τιμές. Εχω ένα tefal wok 3 χρόνια και είναι σκυλί σας λέω!
  7. Poundlands/99p shops: για καθαριστικά/σαπούνια/αππορυπαντικά κλπ. Αποφύγετε τα φαγητά, είναι συνήθως κονσέρβες που λήγουν σε κανα μήνα.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω έχουν και ηλεκτρικές συσκευές (βραστήρες/τοστιέρες κλπ) θα πρότεινα για αυτά να πάτε μια και καλή στο Argos να τελειώνετε.

Φαγητό

Το μόνιμο πρόβλημα! Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι το φαγητό στην Αγγλία είναι χάλια, οι Άγγλοι ξενέρωτοι, δε ξέρουν να τρώνε και διάφορα τέτοια. Σας πληροφορώ ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία 10 χρόνια και βρίσκεις πολύ καλής ποιότητας φαγητό. Τα επόμενα supermarkets θα γίνουν ένα από τα μέρη που θα αφήνετε τα λεφτάκια σας (εκτός από τις pubs). Αρχίζω από τα φτηνότερα.

  1. Asda(£): το Asda είναι από τα φτηνότερα μέρη και έχει μεγάλη ποικιλία. Δεν το συνιστώ για λαχανικά κ φρούτα(οι ντομάτες είναι σα σαπούνια) αλλά για όλα τα άλλα είναι οκ.
  2. Lidl(£): Σαν το σπίτι! Αποφύγετε τα λαχανικά αν μπορείτε!
  3. Sainsburys £) : O Jamie Oliver προώθησε πολύ αυτό το supermarket το οποίο για μένα είναι μέτριο. Έχει λίγο ακριβές τιμές σε σχέση με τα άλλα και η ποιότητα στα λαχανικά πάντα με απογοήτευε.
  4. Tesco(££): Για μένα το Tesco είναι λίγο καλύτερο από το Sainsburys. Αν έχετε ένα τέτοιο κοντά σας μάλλον δε θα πάτε αλλού.
  5. Waitrose(££££): Εδώ ισχύει το ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Πανάκριβο αλλά τα προιόντα τους είναι πολύ καλά και τα λαχανικά επίσης. Μεγάλο ατού τα φρέσκα ψάρια. Αν το φυσάτε το παραδάκι, καλή διασκέδαση.
  6. Marks and Spencers(££££): Παρομοίως με το Waitrose.
  7. Κρεατικά: Όπου και να πάρεις καλά είναι. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με το κρέας στην Αγγλία.

Παραγελία από το σπίτι: Σχεδόν όλα τα παραπάνω φέρνουν πράγματα στο σπίτι. Είναι μια πολύ καλή επιλογή εάν ζείς σε flat με άλλα παιδιά και θέλετε να πάρετε κάτι όλοι μαζί. Χρεώνουν περίπου £3-£5 να στα φέρουν και στα φέρνουν πάντα στην ώρα τους. Έχω χρησιμοποίσει asda/tesco/sainsburys home delivery και θα πρότεινα το tesco απο άποψη συνέπειας και προιόντων.

Τοπική αγορά: Ναι, 9/10 πόλεις έχουν λαικές. Θα αγοράσετε πολύ καλύτερα φρούτα και λαχανικά, πιό φτηνά από τα supermarket! Επίσης κάπου γύρω σας θα υπάρχει και κάποιος καλός χασάπης. Ψάξτε και ρωτήστε. :)

Αυτά για τα είδη πρώτης ανάγκης! Υπάρχουν και άλλα μαγαζιά αλλά αυτά που έγραψα είναι τα πιό κοινά σε όλο το χμμ Ηνωμένο Βασίλειο που θα έλεγε και ο chemist.

Update: ξέχασα να γράψω ότι μπορείς να αλλάξεις/γυρίσεις κάτι που πήρες και δε σου έκανε.
Τάδε έφη chemist: "Μην ξεχάσω να προσθέσω ότι σε όλα τα μαγαζιά της Αγγλίας ισχύει το ότι αν δεν σου κάνει το προϊόν που αγόρασες, το γυρίζεις πίσω μέσα σε 10-15 ημέρες και ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΟΥ. "

Αυτό ισχύει και για περιπτώσεις που βρήκατε κάτι κάπου αλλού πιό φτηνά - μπορείτε να πάρετε πίσω την διαφορά. Θυμάμαι ένα μουσικό κατάστημα το fopp (έκλεισε δυστυχώς με ολα τα mp3 downloads/itunes) σε παρακινούσε να αγοράσεις καινούρια μουσική και αν δε σου άρεσε αυτό που ακούς να το φέρεις πίσω!


1 comments:

Nisyrios είπε...

Ρε εσύ είσαι καλή!

Μην ξεχάσω να προσθέσω ότι σε όλα τα μαγαζιά της Αγγλίας ισχύει το ότι αν δεν σου κάνει το προϊόν που αγόρασες, το γυρίζεις πίσω μέσα σε 10-15 ημέρες και ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΟΥ.

Εχει τύχει να αγοράσω κάτι και στο παρακάτω μαγαζί να το έχει 10 λίρες φτηνότερα. Γύρισα στο πρώτο μαγαζί, τους είπα στα ίσια ότι "θέλω τα λεφτά μου πίσω γιατί ο πιο κάτω το έχει 10 λίρες φτηνότερα" και μου τα έδωσαν!

Γνωστή είναι επίσης η ιστορία (ενδεχομένως αστικός μύθος) που κάποιοι Ελληνάρες πήγαν στο Argos επί μουντιάλ του 1998, αγόρασαν μία τεράστια τηλεόραση οπίσθιας προβολής (πού LCD τότε...), κράτησαν στην άκρη συσκευασίες και manual και με το που τέλειωσε το μουντιάλ τη γύρισαν πίσω "γιατί ήταν τελικά πολύ μεγάλη για το σαλόνι" - πήραν τα λεφτά τους πίσω, άρχοντες!