We have moved to Wordpress!

You should be automatically redirected in 5 seconds. If not, visit
http://panepistimiouk.wordpress.com
and update your bookmarks. Thanks :)

Ω τι κόσμος μαμά!

Το παρακάτω πόνημα από την φίλη από τα παλιά pixelsprite, την οποία από σήμερα είναι και co-author:


Μάζεψες τα χαρτιά σου, ξεσκόνισες τα Αγγλικά σου, πέρασες ένα ξέφρενο καλοκαίρι στην Ελλάδα και αποχαιρέτησες με δάκρυα τους φίλους σου.

Και έφτασες στο νησί με τα υπάρχοντά σου σε μια βαλίτσα και ίσως κάποιον φίλο/γονιό για συμπαράσταση. Και τώρα τι;

Ξέρω πολύ καλά τα συναισθήματα μοναξιάς, άγχους και απογοήτευσης που μπορεί να σε πιάσουν τις πρώτες μέρες. Αυτό που πρέπει να βάλεις καλά στο νού σου είναι ένα: ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ/Η.

Τα περισσότερα παν/μια ξέρουν πότε έρχονται οι φοιτητές και τους περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες. Πολύ πιθανώς το παν/μιο σου να έχει ομάδα στα τοπικά αεροδρόμια όπου θα σε συμβουλεύουν πώς να πάς στο νέο σου σπίτι. Το ξέρω γιατί έχω δουλέψει σε ομάδα καλωσορίσματος. Είναι απίστευτο πόση διαφορά μπορεί να κάνει ένα χαμόγελο και ένα καλωσόρισες σε κάποιον καινούριο φοιτητή.

Επίσης όλα τα Αγγλικά παν/μια οργανώνουν κάτι που λέγεται freshers week.
Σκοπός είναι να καλωσορίσουν τα χιλιάδες παιδιά που ξεκινάνε μια καινούρια ζωή στο πανεπιστήμιο. Εκτός από σένα που ήρθες από Ελλάδα, εκατοντάδες άλλοι ξεκινάνε μαζί σου από Ινδίες, Κίνες, Ιαπωνίες, you name it. Σκέψου το πολιτισμικό σοκ και αυτών που ζουν σε τόσο διαφορετικό περιβάλλον από μας.

Να διασκεδάσεις το fresher's week οσο μπορείς!Να βγείς έξω, να γνωρίσεις κόσμο από όλα τα μέρη του πλανήτη και γενικώς σε κάθε έξοδο που σου προτείνεται, πες ναι! Όλοι εκείνη τη βδομάδα ψάχνουν φίλους. Γνώρισε τα άτομα στα διπλανά σου δωμάτια, πήγαινε και χτύπα την πόρτα, μη κολλάς.
Θυμάμαι στα 17 μόλις είχα φτάσει, ψάρι κανονικό και ήμουν στο δωμάτιο μου και δεν ήξερα τί να κάνω. Ήρθε η γειτόνισσά μου από το διπλανό δωμάτιο (Ιρλανδή) με μια κούπα τσάι για hello. Αυτό ήταν!

Εκτός από τις εξόδους στα τοπικά νυχτομάγαζα, στο fresher's week έχεις κάποια άλλα επίσης σημαντικά:

  • Διοργανώσεις για τουρ στο κέντρο της πόλης όπου σου δείχνουν τα μαγαζιά για να προμηθευτείς τρόφιμα, ρούχα και ό,τι άλλο θελήσεις (θα γράψω και για τα μαγαζιά σε άλλο post)
  • International nights για φοιτητές εκτός αγγλίας όπου θα γνωρίσεις όχι μόνο έλληνες φυσικά!
  • clubs + societies: Όλα τα παν/μια έχουν φοιτητικές λέσχες για 1000δες πράγματα: από λέσχη σκακιού, τοξοβολίας, scuba, κινηματογράφου μέχρι οικολογικές/εθελοντικές οργανώσεις. Φυσικά δεν λείπουν οι λέσχες των εθνοτήτων πχ Greek/Cypriot society, Brazilian, Japanese κτλπ. Κατά την διάρκεια του freshers week όλες οι λέσχες θα είναι συγκεντρωμένες ώστε να πάς, να δείς και αν θες να κάνεις κάτι καινούριο!

Το 'λάθος' που κάνουν πολλοί Έλληνες όταν πάνε Αγγλία (το έκανα και γώ για αρκετό καιρό) είναι να μιλάνε μόνο με Έλληνες καθ'ολην την παραμονή τους στο νησί. Αυτό είναι εν μέρη καλό αλλά έτσι χάνεις ευκαιρείες να γνωρίσεις πραγματικά άλλους λαούς και να αναπτύξεις φιλίες. Πού ξέρεις; Του χρόνου τέτοια εποχή ίσως να κανονίζεις να δείς τον νέο σου κολλητό από την Ισπανία ή τον Καναδά!

Αυτό που θέλω να πώ είναι, να είστε ανοιχτοί!

Θα γράψω και άλλα. Αν κάποιος θέλει συμβουλές συγκεκριμένες για τα ακόλουθα παν/μια: Southampton/Reading/Sussex ας μου στείλει ένα μαιλακι, θα χαρώ να βοηθήσω!