We have moved to Wordpress!

You should be automatically redirected in 5 seconds. If not, visit
http://panepistimiouk.wordpress.com
and update your bookmarks. Thanks :)

Πώς να βρείτε σπίτι, μέρος 1ον

Το να μετακομίζεις σε μια ξένη χώρα είναι δύσκολο. Να κάνεις μαθήματα σε γλώσσα που δεν είναι η μητρική σου είναι επίσης δύσκολο. Καμμιά φορά όμως το δυσκολότερο από όλα είναι η συγκατοίκηση με ανθρώπους που δεν ξέρεις. Γιατί κακά τα ψέμματα, το σπίτι είναι το μέρος που θα ξεκουράζεσαι, θα διαβάζεις και γενικώς ένας χώρος που πρέπει να αισθάνεσαι ΑΝΕΤΑ.

Αυτό το άρθρο δεν είναι για σας που ήδη έχετε εξασφαλισμένη θέση στην εστία. Είναι για αυτούς που ψάχνουν ένα δωμάτιο σε κάποιο σπίτι να μείνουν. Το άρθρο έχει 2 μέρη. Το πρώτο αναφέρεται στην εύρεση δωματίων - δηλαδή θέλετε να πάτε σε ένα σπίτι που ήδη υπάρχουν άτομα.Το δεύτερο και μικρότερο άρθρο αναφέρεται στις περιπτώσεις ή που θέλετε να μείνετε μόνοι σας ή έχετε 2-3 άτομα και ψάχνετε ένα σπίτι παρέα. Με άλλα λόγια, μιλάει για μεσιτικά γραφεία, προκαταβολές και τα λοιπά.


Ας αρχίσουμε λοιπόν!

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να αποφασίσετε και να κατασταλάξετε ΠΡΙΝ ακόμα αρχίσετε το σοβαρό σας ψάξιμο.
Χρήματα

Μέχρι πόσα λεφτά δίνετε; Δώστε προσοχή σε αυτό γιατί εκτός από το νοίκι θα πρέπει να συμπεριλάβετε και τα έξοδα λογαριασμών.
Περιοχή

Σε ποιά περιοχή προτιμάτε να μείνετε;Αν έχετε ακούσει για κακόφημες περιοχές, τότε μήν ψάξετε σπίτι εκεί.

Συγκάτοικοι

Με πόσα άτομα θέλετε να μοιραστείτε τη ζωούλα σας;Υπάρχουν τεράστια σπίτια για 10 άτομα με 4 μπάνια (όπου συνήθως επικρατεί το χάος) και μικρότερα. Βάλτε στο νού σας ένα μέγιστο αριθμό συγκάτοικων.
Ησυχία/Φασαρία

Θέλετε την ησυχία σας;Δε σας πειράζει η βαβούρα;Έχετε σκοπό να κάνετε πάρτυ όλη τη νύχτα; Θα πρέπει να τα αποφασίσετε αυτά γιατί οι μελλοντικοί σας συγκάτοικοι μπορεί να μη συμφωνούν.

Καθαριότητα

Κανείς δεν αντέχει τον βρωμιάρη. Και κανείς δεν θέλει να μένει σε βρώμικο σπίτι. Όσο και να σιχαίνεστε το καθάρισμα, τα ψέμματα τελειώσανε και η μαμά σας δεν είναι μαζί σας στην Αγγλία. Βγάλτε τον καλύτερό σας εαυτό και αποφασίστε ότι θα καθαρίζετε. Εάν δεν θέλετε καλύτερα να νοικιάσετε σπίτι μόνος/η σας.

Αφού τα αποφασίσατε πάνω κάτω όλα αυτά, αρχίζετε το ψάξιμο. 3 μέρη θα προτίνω και απο κεί και πέρα εξαρτάται απο το ΠΟΥ θα πάτε.
  1. Εφημερίδες:
    Οι τοπικές εφημερίδες έχουν πάντα τμήματα για εύρεση συγκατοίκων
  2. Ιστοσελίδες:
    • studentpad: 99% το πανεπιστήμιό σας έχει λογαριασμό στο studentpad. Εκεί μπορείτε να δείτε ελεύθερα δωμάτια από τους ιδιοκτήτες και επίσης το message board όπου φοιτητές δηλώνουν δωμάτια. Προσωπική μου εμπειρία με το studentpad είναι ότι είναι λίγο αχταρμάς. Είχα ανεβάσει δωμάτιο προς ενοικίαση και ομολογουμένως είχαν αργήσει να κάνουν update τις περιγραφές και διάφορα σχόλια από ενδιαφερόμενους.
    • gumtree:Η σελίδα που έχει βοηθήσει τον πιό πολύ κόσμο (μαζί και μένα ώς ενοικιαστή) είναι το gumtree. Το link παραπέμπει στην σελίδα του Λονδίνου αλλά έχει και άλλες πόλεις. Είναι σαν μια τεράστια Χρυσή Ευκαιρία. Πολλά δωμάτια έχουν και φωτογραφίες, και είναι από τις πρώτες στάσεις των φοιτητών. Φυσικά υπάρχει πολύς ανταγωνισμός. Βλέπεις ένα σπίτι που σου αρέσει;Πήγαινε να το δεις αμέσως γιατί μπορεί να φύγει γρήγορα αν είναι καλό.
    • Facebook: Ψάχνετε σπίτι;Διαλαλείστε το!Πηγαίνετε σε student groups του παν/μίου ή στο network και γράψτε το παντού. Ξέρω κόσμο που βρήκε σπίτι από το facebook status.
  3. Πανεπιστήμιο:
    Το accommodation office σχεδόν πάντα έχει λίστα με δωμάτια που είναι ελεύθερα από ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν σύμβαση με το πανεπιστήμιο. Ρωτήστε και εκεί.
Γενικώς πρέπει να τρέξετε πολύ και να ξοδέψετε λεφτά στο τηλέφωνο. 2-3 εφημερίδες τη μέρα και gumtree 2 φορές τη μέρα σα συνταγή γιατρού.

Βρήκα ένα δωμάτιο σε αγγελία! τώρα τί κάνω;

Για αρχή παίρνεις τηλέφωνο αμέσως και κλείνεις ραντεβού να το δείς. Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Τι πρέπει να προσέχεις όταν πηγαίνεις να δεις δωμάτια
  1. Ασφάλεια:
    Πάρε κάποιον άλλο μαζί σου καλού κακού. Εκτός από το ότι θα νιώθεις πιο βολικά, θα έχεις και μια πιο αντικειμενική άποψη

  2. Tοποθεσία:
    Πώς πήγες εκει; Σου πηρε πολύ ώρα; Είδες κάποια στάση συγκοινωνίας κοντά; Το βράδυ (καλο είναι να βλέπεις κ σπίτια το βράδυ) πώς θα είναι η γειτονιά; Έχει supermarket/μαγαζιά;

  3. Το δωμάτιο:
    Είναι ευρύχωρο; Βλέπεις τον εαυτό σου άνετα εδω μέσα; Που βρίσκεται (ισόγειο, πρώτος). Τι ασφάλεια έχει (διπλά παράθυρα κλπ). Που είναι το καλοριφέρ κ οι πρίζες. Τι υπάρχει στους διπλανούς χώρους (για ησυχία).

  4. Το σπίτι γενικώς:
    Αυτά είναι λίγο πολύ υποκειμενικά. Ζητήστε να δείτε όλους τους χώρους του σπιτιού. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην κουζίνα και στο μπάνιο. Απο αυτά μπορείτε να δείτε 1ον πόσο καθαρό είναι το σπίτι και 2ον αν θα είστε ευρύχωρα. Καμμιά φορά μπορεί να μαγειρεύουν 2-3 άτομα στην κουζινα, θα σας χωράει;

  5. Λογαριασμοί:
    Ρωτήστε πόσο είναι το νοίκι. Αν χρειάζεται προκαταβολή. Αν υπογράφετε συμβόλαιο και πόσης διάρκειας είναι. Καλύτερα να υπογράψετε γιατί αλλιώς δεν ε ίστε καλυμμένοι για τίποτα. Ρωτήστε επίσης πόσο χρόνο πρίν πρέπει να το αναφέρετε άν θέλετε να φύγετε (συνήθως είναι 1 μήνας).

    Επίσης μάθετε πόσο περίπου είναι τα έξοδα του μήνα και τί περιλαμβάνουν (νερό ηλεκτρικό τηλέφωνο internet γκάζι κλπ). Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να μάθετε εαν οι ένοικοι πληρώνουν council tax (δημοτικός φόρος). Σαν φοιτητές ΔΕΝ είστε υποχρεωμένοι να το πληρώνετε για αυτό μπορείτε να βρείτε σπίτι με άλλους φοιτητές. Εάν δείτε κάποιο διαμέρισμα με επαγγελματίες, να ξέρετε ότι θα χρειαστεί μάλλον να πληρώσετε μερίδιο!

  6. Υποχρεώσεις:
    Μάθετε τί υποχρεώσεις υπάρχουν στο σπίτι. Έτσι θα καταλάβετε και τις υπάρχουσες ισσορροπίες. Άν σας πουν ότι είναι διευθετημένα το πότε θα καθαρίζει κάποιος και τι λογαριασμούς πληρώνει ο καθένας τότε σημαίνει ότι υπάρχει κάποια οργάνωση. Αν σας κοιτάξουν με βοοειδές βλέμμα και πουν ε όποιος νάναι καθαρίζει όποτε θέλει, φύγετε.

  7. Κοινοί χώροι:
    Δείτε τους χώρους που σας αναλογούν στην κουζίνα και στις αποθήκες. Ενημερωθείτε για το ψυγείο. Επικές μάχες έχουν τελεστεί πάνω από την μαγιονέζα. Ξεκαθαρίστε από την αρχή άν μπορεί κάποιος να παίρνει από τα πράγματά σας ή όχι. (εγώ ψηφίζω όχι, αλλά είμαι στριμμένη)

  8. Οι συγκάτοικοι:
    Ερχόμαστε στο ανθρώπινο στοιχείο. Καλείστε να αποφασίσετε σε 20 λεπτά αν μπορείτε να μείνετε με αυτούς τους ανθρώπους για ένα χρόνο. Σκεφτείτε λίγο και την πλευρά τους. Μένουν ήδη εκεί και έχουν αναπτύξει ήδη φιλίες. Σας θέλουν στην κλίκα τους ή όχι; Αυτό που θέλω να πώ είναι να μην απογοητευτείτε αν δεν σας δώσουν κάποιο δωμάτιο. Σίγουρα θα βρείτε κάπου που θα ταιριάζετε πιό καλά. Μια συμβουλή μόνο. Να είστε ο εαυτός σας. Όσο τετριμμένο και άν ακούγεται δε μπορείτε να φανταστείτε τί διαφορά κάνει στους ανθρώπους που μένουν στο σπίτι.

    Όταν χρειάστηκε να νοικιάσω το δωμάτιό μου έφερα τουλάχιστον 20 άτομα να το δουν. Οι πιό πολλοί αποκλείστηκαν από τα πρώτα λεπτά λόγω συμπεριφοράς. Ήταν απότομοι δεν μιλούσαν και μερικοί συμπεριφέρονταν σαν ήδη να μεναν στο σπίτι και ζητούσαν πράγματα. Το δωμάτιο το πήρε μια Ιρλανδή χίπισσα που ήταν, στην τελική, ο εαυτός της, ένας άνθρωπος ζεστος, φιλικός και έξω καρδιά κάτι που φάνηκε από τα πρώτα λεπτά.
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, εάν νομίζετε ότι παρέλειψα κάτι, πείτε και το βάζω!

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ

pixel

1 comments:

cinderella είπε...

Eντάξει, η αλήθεια είναι οτι τα περισσότερα τα είχα σκεφτεί κι εγώ...οπότε είμαι σε καλό δρόμο! Έχεις δίκιο σε αυτό με το φαγητό, την καθαριότητα και τους λογαριασμούς. Άντε να δούμε...(Καμια επίκληση μπας και με πάρουν και σε εστία δεν βλάπτει...νομίζω!!)
Ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια!!