We have moved to Wordpress!

You should be automatically redirected in 5 seconds. If not, visit
http://panepistimiouk.wordpress.com
and update your bookmarks. Thanks :)

Τράπεζες/Λεφτά – Η ορολογία

Κάθε Σεπτέμβρη οι Αγγλικές τράπεζες τρίβουν τα χέρια τους. Χιλιάδες νέοι φοιτητές έρχονται στο μεγάλο θερμοκήπιο, ενήλικες (οι περισσότεροι) πιά, και με αρκετά λεφτα (είτε απο γονείς ή student loans) να χαλάσουν.

Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες κονταροχτυπιούνται για το ποιά θα κερδίσει τη καρδιά .. εε το πορτοφόλι σας εννούσα. Γιατί ας μήν ξεχνάμε, αν πάς για πτυχίο, θα κρατήσεις το λογαριασμό σου εκεί 3 χρονια σχεδόν σίγουρα. Και μετά, αν τύχει και μείνεις Αγγλία, ο πολύτιμος μισθός σου κάπου πρέπει να πηγαίνει κάθε μήνα.

Πριν μιλήσω για τις ίδιες τις τράπεζες θα αναλύσω τις ορολογίες που όλες χρησιμοποιούν.


Current account
: Τρεχούμενος λογαριασμός. Εδώ μπαίνει το παραδάκι του μήνα/τρίμηνου κλπ

Savings account
: Αποταμιευτικός λογαριασμός. Εδώ αποθηκεύετε (αν σας μένει τίποτα). Δεν είναι απαραίτητο ο αποταμιευτικός λογαριασμός να βρίσκετε στην ίδια τράπεζα με τον τρεχούμενο

Term bonds
: Κλειστοί λογαριασμοί προθεσμίας – από 3 μήνες εώς 5 χρονια. Προσφέρουν σταθερό επιτόκιο αλλά εάν υπάρξει ανάληψη αποδέχεστε πρόστιμο στο επιτόκιό σας.

Overdraft
: Η σωστική σας λέμβος. Πολλοί λογαριασμοί σας αφήνουν να πάτε στο μείον χωρίς να σας κλείσουν το λογαριασμό. Παλιότερα μπορούσες να πάρεις και μέχρι 2000 λίρες. Θέλει προσοχή!Συνήθως χρεώνεστε κάποιο μικρό ποσό (και πολύ μεγαλύτερο άν υπερβείτε το overdraft!)

GROSS/NET interest rate/AER
: AER σημαίνει Annual Equivalent Rate. Αυτό είναι το επιτόκιο. Το αγγλικό επιτόκιο, αμα το καταλάβεις δεν το ξεχνάς ποτέ. Ας υποθέσουμε ότι μιά τράπεζα σου δίνει επιτόκιο 4.25% GROSS AER. Αυτό σημαίνει ότι στα λεφτά σου θα πάρεις επιτόκιο 4.25% χωρίς να υπολογίζονται οι φορολογικές υποχρεώσεις σου. Πχ. σε έναν εργαζόμενο με μισθό άνω των 5000 λιρών (και κάτι) το χρόνο το επιτόκιο αυτό μεταβάλλεται σε 3.40%. Αυτό είναι το ΝΕΤ ΑΕR. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι φοιτητές (ούτε και γώ τοξερα, το ανακάλυψα μετά από πολλάαα χρόνια) είναι πως εφόσον δεν έχετε μόνιμο εισόδημα/δουλειά μπορείτε να κάνετε αίτηση σην τράπεζά σας για να πληρώνεστε το full AER. Τέλος, υπάρχουν και τράπεζες που πληρώνουν επιτόκιο με το μήνα αντί το χρόνο αλλά θα σας μπερδέψω. Για απορίες μαιλ me:P. Για να τελειώνουμε: net interest = gross interest rate – basic rate of income tax.

Debit card:
Χρεωστική κάρτα. Το πλαστικό σας χρήμα. Απαραίτητο κομμάτι της ζωής σας. Τα περισσότερα πράγματα θα καταλήξετε να τα πληρώνετε με την debit card. Δεν χρεώνεστε τίποτα για να την έχετε. Δεν χρεώνεστε να την χρησιμοποιήτε, και σε μερικά μαγαζιά (κυρίως supermarket & pubs) μπορείτε να ζητάτε cashback.

Cashback
: Πάς στο supermarket και έχεις μείνει από ρευστό; Κανένα πρόβλημα, αφού πληρώσεις με την debit, ζητάς και 20 λίρες ρευστό (που χρεώνονται και αυτές στην debit) και παίρνεις τα λεφτά σου στο χέρι.

ATM
: 99% των ΑΤΜ στην Αγγλία ΔΕΝ χρεώνουν όταν τραβάς λεφτά απο λογαριασμό UK. Και ας είσαι σε άλλη τράπεζα. To 1% που χρεώνει θα το βρείτε μέσα σε κλάμπ και ψιλικατζίδικα και θα σας προειδοποιήσει 452435 φορές πριν χρεωθείτε.

Credit card: Δύσκολα θα σας δώσουν πιστωτική. Αλλά αν σας δώσουν τα πράγματα είναι λίγο πολύ όπως Ελλάδα. Αν δε πληρώσετε το όφελος θα χρεωθείτε κατιτίς. Τα επιτόκια ξεκινάνε από 9% εώς και 19% για αυτό να προσέχετε τί υπογράφετε. Επίσης πολλές πιστοτικές έχουν 0% επιτόκιο για τους πρώτους 6/9 μήνες. Αν δεν μπρορείτε χωρίς το πλαστικό χρήμα, ψάξτε το.

Τειρεσίας/black list
: Ναι ναι υπάρχουν και εδώ αυτά. Να πληρώνετε τις οφειλές σας γιατί δεν ξέρετε πότε θα σας ξαναβρούν. Φίλη ξέχασε να πληρώσει μια μπλούζα που την είχε χρεωμένη στην πιστωτική (αλήθεια ξέχασε) πρίν 6 χρόνια και την βρήκαν στην Ελλάδα(!) και σε άλλη πόλη στην Αγγλία με άλλο τηλέφωνο. Κατέληξε να πληρώσει απο 250 λίρες χαριστικά 150 νομίζω. Να προσέχετε!

Μεταφορές/Πληρωμές
: Η μεταφορά μεταξύ αγγλικών λογαριασμών είναι δωρεάν. Η πληρωμή νερού/ηλεκτρικού σε οποιοδήποτε κατάστημα της τράπεζάς σας είναι δωρεάν.

Direct Debit
: Μια ασφαλής μέθοδος για να πληρώνεις όλα αυτά που πρέπει να πληρώνεις κάθε μήνα χωρίς να σκοτίζεσαι. Το direct debit είναι υιοθετημένο από όλες τις Αγγλικές τράπεζες και προσφέρει ένα δωρεάν τρόπο να πληρώνεις πχ το λογαριασμό του τηλεφώνου/ηλεκτρικού/κινητού κάθε μήνα, αυτόματα. Οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών κάνουν έκπτωση σε όσους πληρώνουν με direct debit

E-banking
: Θα σας λύσει τα χέρια! Σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο e-banking της τράπεζάς σας και δεν θα χρειαστεί να αγχωθείτε για πληρωμές/έλεγχο υπολοίπου ποτέ ξανά!

IΒΑΝ/SWIFT
: Αυτά τα νουμεράκια είναι η παγκόσμια ταυτότητα του λογαριασμού σας. Για μεταφορές ΙΒΑΝ από λίρες σε ευρώ η δική μου τράπεζα (Lloyds) ήταν λιγο τσουχτερή (15 λίρες η μεταφορά).


Αυτά προς το παρόν αν μου έρθουν και άλλα θα τα προσθέσω στη λίστα. Στο επόμενο ποστ θα πω για μερικές από τις μεγάλες τράπεζες. Προς το παρόν το παρακάτω link με βοήθησε πάντα να συγκρίνω λογαριασμούς και προσφορές.

Money Supermarket – compare UK bank accounts

Pixel

6 comments:

Ανώνυμος είπε...

Καλά, αυτό με τις τράπεζες μεγάλο αγκαθι. Εδώ η Εθνική μου στέλνει ένα χαρτί και πελαγώνω. Ελπίζω εκεί, λόγω οργάνωσης, να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα.

Αυτό πουθα ήθελα να ρωτήσω, είναι αν πρέπει να ανοίξω απο'δω λογαριασμό σε εκεί τράπεζα. Πριν πάω εκεί. Δοκίμασα μια φορά online αλλά κάτι ζήταγε και τ' άφησα. Θα πάθω κάτι αν δεν έχω account σε τράπεζα, που όλο αυτό λένε στα φυλάδια;

Περιμένω το αφιέρωμα στις μέγάλες τράπεζες για να μάθω συμβουλές και κόλπα. Όχι και ναμας ρίχνουν με τζάμπα travel cards και mp3 players!

Καλή συνέχεια.

Pixel Sprite είπε...

kalhmera sou:)
Oi perissoteres megales trapezes exoun ypograpsei ena 'symfonitiko' pou tis ypoxrewnei h epikoinwnia me ton pelath na einai se apla agglika. Oi oroi twn symvolaiwn na einai jekatharoi klp klp. Opote don't worry.

Apo oti jerw mporeis na anoijeis k apo dw logariasmo alla mou fainetai xreiazesai diefthinsi katoikias ekei. An den tin exeis tha pepei na anoijeis otan tha pas.

Trapezes yparxoun polles. Eimai 12 xronia sti lloyds, den eixa pote provlima itan panta entajei mazi mou. Den dinoun poly epitokio alla einai statheri ajia. Twra teleftaia exw pare dwse me nationwide, eimai episis para poly eyxaristimeni. Exei merika bonus pou de ta exei h lloyds.

De m'aresei h barclays (bliax!!!) kai h hsbc (so and so).

na pernas kala !

cinderella είπε...

Ρωτώ λοιπόν εγώ που είμαι λίγο βραδείας καύσης: Η HSBC που μας πλεύρισε για να ανοίξουμε λογαριασμό από εδώ και μας ζήτησε περίπου 1,5 ευρώ το μήνα συνδρομή για την κάρτα, κότσους πήγε να μας πιάσει;
Με τη Citibank τι γίνεται;
Και τέλος, δεν υπάρχει προμήθεια αν οι γονείς καταθέτουν από εδώ τα λεφτά και εμείς τα παραλαμβάνουμε από το λογαριασμό μας στην Αγγλική τράπεζα;
Είμαι άσχετη, το ξέρω αλλά γι αυτό υπάρχετε εσείς!
Καλημέρες παιδιά!!

Υ.Γ. Γράψτε και τίποτα για την εύρεση flat. (Δεν σνομπάρω την εστία. Αυτή με σνομπάρει!!)

Nisyrios είπε...

Έτσι που τα λες, ναι, πήγε να σε πιάσει κότσο! Δες μήπως η HSBC έχει κάποια πατέντα συνεργασίας με την ελληνική HSBC και αυτή είναι η μηνιαία χρέωση αντί να πληρώνεις προμήθεια στα εμβάσματα κτλ.

Αν οι γονείς σου σού στέλνουν χρήματα με έμβασμα από ελληνική τράπεζα σε αγγλική τράπεζα θα χρεωθείς κάτι, αλλά τα λεφτά δεν είναι τραγικά. Αν θυμάμαι καλά, η Εθνική με χρέωνε 13 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ που έστελνα.

Μόδα των τελευταίων χρόνων είναι να έχεις μία ελληνική χρεωστική κάρτα, να βγάζεις μεγαλούτσικα ποσά (πχ. 400 λίρες το μήνα, γιατί η ελληνική τράπεζα σου χρεώνει 5-10 ευρώ ανά ανάληψη από εξωτερικό) και να τα καταθέτεις με ΑΤΜ στον αγγλικό σου λογαριασμό. Δεν ξέρω αν πραγματικά συμφέρει σε σύγκριση με τα εμβάσματα (διαφορά στις ισοτιμίες), αλλά είναι σίγουρα πολύ πιο εύκολο από το να παίρνεις τηλέφωνο "Μπαμπάααα, θα μου στείλεις λεφτάααα;"

Υποκαταστήματα Citibank δεν έχω δει καθόλου στην Αγγλία. Ίσως και να υπάρχουν, αλλά θα είναι πολύ λίγα. Οι τράπεζες που βλέπεις παντού είναι οι Lloyd's, Barklay's, HSBC και Royal Bank of Scotland αν είσαι στη Σκωτία. 99% των συναλλαγών σου θα γίνονται μέσω ΑΤΜ βέβαια, αλλά όλο και κάτι μπορεί να χρειαστείς την τράπεζά σου.

Για flats δεν έχω την παραμικρή ιδέα! Έμενα 4 χρόνια σε εστία. Ίσως η pixelsprite μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Pixel Sprite είπε...

h hsbc elladas apo oso jerw den exei kammia sxesh me tis agglias. An thes anoije logariasmo ekei. Nomizw pigan ontos na se piasoun kotso!

Citiban kalytera na to jexaseis. Elaxista katastimata, metrimena sta daxtyla.
Promithia iparxei k einai analogos tin trapeza. Promithia plhrwnei panta aftos pou katathetei ta lefta diladh oi dikoi sou.

Den jerw gia tin xrewstikh stin telikh oti se volevei. Pantos tha sou proteina na anoijeis sigoura logariasmo stin agglia k na katatheteis/metafereis ekei.

An o logariasmos sou einai ellada k yparxei kapio provlima px me tin karta analhpsis, trexa gireve meta!

Tha grapsw egw ena post gia ta spitia, kalh idea!

cinderella είπε...

Παιδιά συγγνώμη που χάθηκα αλλά ξέρετε...μια διπλωματικη...μια εξεταστική...δυό μαθηματάκια...τρεχάματα με φούντες!! Ευχαριστώ πολύ πολύ για τις πληροφορίες. Πάω από πάνω να μελετήσω! Θα γράψω τις σημειώσεις από τον πίνακα και θα επανέλθω με απορίες!!!
Να είστε καλά!! :)))