We have moved to Wordpress!

You should be automatically redirected in 5 seconds. If not, visit
http://panepistimiouk.wordpress.com
and update your bookmarks. Thanks :)

Η εστία

Όταν θα σου έρθει το offer, θα σου έρθει και μία φόρμα για να συμπληρώσεις τα της στέγασής σου (accomodation). Μπορείς είτε να βρεις σπίτι μόνος σου είτε να μείνεις σε εστία. Θα μείνεις σε εστία. Απλά και ξεκάθαρα. Μην διανοηθείς καν να ψάξεις για σπίτι.

Απομάκρυνε από το μυαλό σου την εικόνα των εστιών των Ελληνικών πανεπιστημίων. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι οι φοιτητές στην Αγγλία πληρώνουν για την εστία. Ως εκ τούτου, οι εστίες συντηρούνται σωστά και είναι γενικά καθαρές. Για να πω την αλήθεια, η ζωή στην εστία είναι μία από τις πλέον ευχάριστες αναμνήσεις από τη φοιτητική ζωή εκεί πάνω. Και αυτό το λένε όλοι.

Τα βρετανικά πανεπιστήμια μεριμνουν για να υπάρχουν αρκετές εστίες για να στεγάσουν το ενα τρίτο ή και παραπάνω των φοιτητών. Προτεραιότητα δίνεται στους πρωτοετείς πτυχιακούς και στους μεταπτυχιακούς και αν περισσέψουν θέσεις δίνονται στους δευτεροετείς και τριτοετείς. Αυτό σημαίνει ότι εσύ ως μεταπτυχιακός φοιτητής έχεις σχεδόν εξασφαλισμένη θέση σε εστία - αρκεί να κάνεις τα χαρτιά σου αρκετά νωρίς, γιατί το πανεπιστήμιο κάνει τα κουμάντα του περί τα τέλη Ιουνίου.

Η ζωή στην εστία είναι υπέροχη: Γίνονται φιλίες μεταξύ των flatmates, πηγαίνεις από δωμάτιο σε δωμάτιο για καφέ στους φίλους ή συμφοιτητές σου με την πυτζάμα και την παντόφλα και, φυσικά, τα καλύτερα πάρτυ γίνονται στις κουζίνες των εστιών. Το θέμα είναι ότι η εστίες σέβονται καταρχήν αυτούς που διαβάζουν - οπότε αν κάποιος ξενέρωτος διαμαρτυρηθεί για τη φασαρία επειδή θέλει να διαβάσει (ανεξαρτήτως ώρας), ο θυρωρός της εστίας υποχρεούται να το διαλύσει. Οι τοίχοι στις εστίες είναι κάπως χάρτινοι (ελλέιψει σεισμικής δραστηριότητας οι μηχανικοί κάνουν οικονομία στα υλικά), αλλά με σωστή συννενόηση όλα λύνονται. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εξεταστικής, οι κανόνες ησυχίας εφαρμόζονται σχολαστικότατα - και αυτό βοηθάει αρκετά στο διάβασμα. Επίσης υπάρχει (συνήθως) και ένας κοινός χώρος σε κάθε εστία, ένα μπαρ (στο Reading ονομαζόταν Junior Common Room) που είναι μία χαρά για ποτάκι μεσοβδόμαδα ή για να δεις μπάλα με την παρέα σου.

Θα μπεις στο site του πανεπιστημίου, εκεί που λέει Accomodation > Halls of residence (εστίες). Εκεί έχει φωτογραφίες από τις εστίες και ό,τι πληροφορίες χρειάζεσαι.

Οι εστίες γενικά είναι τριών ειδών:
  1. Εστίες-πολυκατοικίες με μακρείς διαδρόμους και δωμάτια εκατέρωθεν και τουαλέτες και μπάνια κοινά για όλον τον όροφο (ή αν τα κτίρια είναι μικρότερα, ανά μπλοκ) - και μία παρόμοια αναλογία στις κοινές κουζίνες. Τα δωμάτια ενδεχομένως να έχουν νιπτήρα. Αυτές οι εστίες είναι συνήθως του 1950-1980, είναι οι φτηνότερες και στοχεύουν στους πρωτοετείς.
  2. Εστίες παλιές, του 1900-1950 με πολύ γραφικά κτίρια και γενικά ευρύχωρα δωμάτια. Οι τουαλέτες και τα μπάνια είναι κοινά μεν, αλλά μοιράζονται ένα ανά 3-6 φοιτητές, το ίδιο και οι κουζίνες. Τα κτίρια είναι κυρίως μικρά, ενδεχομένως ανεξάρτητα σπιτάκια. Τα σπιτάκια αυτά δε ήταν κυρίως δωμάτια του προσωπικού, είναι ανακαινισμένα και έχουν καλύτερα facilities.
  3. Εστίες χτισμένες μετά το 1980 - είναι είτε μεγάλες πολυκατοικίες είτε 2-3όροφα σπιτάκια, σαν γειτονιά. Είναι τελείως προκάτ κατασκευή, ψεύτικη, πλαστική - αλλά διαθέτουν το μεγάλο πλεονέκτημα οι περισσότερες να έχουν μπάνιο σε κάθε δωμάτιο! Είναι χωρισμένες σε flats, που έχουν περίπου 10-12 δωμάτια το καθένα και μοιράζονται μόνο μία κοινή κουζίνα. Είναι αυτές που δίνονται καταρχήν στους μεταπτυχιακούς και επιλέγονται κατά κόρον από τους Έλληνες.
Το συμβόλαιο που κάνεις με την εστία είναι είτε 9μηνο είτε 12μηνο, ανάλογα με το πτυχίο σου και το αν η εστία μένει ανοιχτή το καλοκαίρι. Το 9μηνο κοστίζει περίπου £3500 και συμπεριλαμβάνει ρεύμα, νερό, θέρμανση, καθαριότητα στους κοινούς χώρους - και ενδεχομένως καθαρά σεντόνια κάθε εβδομάδα. Υπάρχουν πλυντήρια και στεγνωτήρια κάπου κεντρικά για όλη την εστία, αλλά αυτά τα πληρώνεις, περίπου £2 το πλύσιμο. Το δωμάτιο από μόνο του περιέχει κρεβάτι, γραφείο, ράφια, ντουλάπα, πάπλωμα και κουβέρτες και, ενδεχομένως, σεντόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των δωματίων πια διαθέτει πρίζες για Ethernet για να συνδέεις τον υπολογιστή σου κατευθείαν με το πανεπιστημιακό δίκτυο. Μην ξεχνάς ότι οι πρίζες του ηλεκτρικού στα δωμάτια είναι βρετανικού τύπου - ίδια τάση με τις ευρωπαϊκές, αλλά θα χρειαστείς αντάπτορα από ένα κατάστημα ηλεκτρονικών (καλύτερα να αγοράσεις πριν ταξιδέψεις) γιατί έχουν διαφορετικό σχήμα.

Ένα καλό που κάνουν τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι ότι βάζουν ομοειδείς ομάδες φοιτητών να διαμένουν μαζί. Έτσι, δεν πρόκειται να βάλουν πρωτοετείς μαζί με μεταπτυχιακούς - διότι τα 19χρονα θα κάνουν φασαρία και θα ενοχλούν τους πιο "ώριμους" μεταπτυχιακούς. Επίσης, οι μεταπτυχιακοί παίρνουν καλύτερα δωμάτια.

Στην αίτηση για το accomodation που θα σού στείλουν θα σου ζητάει να δηλώσεις κάποιες εστίες σε σειρά προτίμησης - αυτή η σειρά όμως δεν είναι δεσμευτική για το πανεπιστήμιο. Σε γενικές γραμμές, το πανεπιστήμιο θα σε βάλει εκεί που ζητάς, αλλά υπάρχει κάποια πιθανότητα να μην τους βγαίνουν τα δωμάτια.

Κλασικό, κλασικότατο πρόβλημα τις πρώτες ημέρες του ακαδημαϊκού έτους - ιδιαίτερα όταν δούλευα στην υποδοχή των νέων διεθνών φοιτητών στο πανεπιστήμιο - ήταν οι Ελληνίδες κόρες με τις μανάδες που έρχονταν να διαμαρτυρηθούν για το ότι τοποθετήθηκαν σε εστία χωρίς ιδιωτικό μπάνιο (private ή en-suite facilities) στο δωμάτιο (τους έβαλαν σε εστία τύπου 2 δηλαδή, αντί για τύπου 3, βλ. παραπάνω). Χαλαρώστε! Τα πράγματα δεν είναι τραγικά! Για να πω την αλήθεια δηλαδή, δεν είναι καν άσχημα. Οι τουαλέτες και τα μπάνια είναι πεντακάθαρα και γενικά αρκετά πιο ευρύχωρα. Πρόβλημα καθαριότητας δεν προέκυψε ποτέ, γιατί οι καθαρίστριες καθαρίζουν κάθε μέρα. Για να μην αναφέρω και το προφανές, ότι τα δωμάτια χωρίς private facilities κοστίζουν τα 2/3 της τιμής. Στο Accomodation office και στα γραφεία των εστιών, οι Έλληνες έχουμε τη φήμη ότι είμαστε ιδιαίτερα γκρινιάρηδες και μάς βλέπουν με αρκετά κακό μάτι.

Ένας ακόμη διαχωρισμός των εστιών είναι μεταξύ αυτών που διαθέτουν εστιατόριο (fully catered) και αυτών που πρέπει να μαγειρεύεις μόνος σου στην κουζίνα (self catered). Οι fully catered έχουν συνήθως μικρά κουζινάκια που είναι δύσκολο να μαγειρεύεις κάθε ημέρα. Οι self catered έχουν κανονικού μεγέθους κουζίνες με κοινόχρηστους χώρους και ένα ή δύο ψυγεία, τα οποία τα μοιράζεσαι. Αν δεν είσαι ιδιαίτερα picky με το φαγητό και σου δίνεται η δυνατότητα, επέλεξε fully catered. Είναι μεγάλη ευκολία και το φαγητό είναι αρκετά καλύτερο απ'ότι έχεις συνηθήσει στη λέσχη του πανεπιστημίου. Υπάρχουν φυσικά και εστιατόρια στη Students' Union, αλλά το εστιατόριο της εστίας είναι δίπλα σου και είναι το κυριότερο meeting place με τους φίλους σου μέσα στην εστία. Οι Έλληνες καθόμασταν παραδοσιακά με τις ώρες - αφού τελειώναμε με το φαγητό παίρναμε και καφέ. Και μετά καθόμασταν και έξω για τσιγάρο. Συνήθως οι fully catered εστίες δεν έχουν en-suite facilities και το φαγητό κοστίζει περίπου όσο η πολυτέλεια της τουαλέτας.

Και κάτι ακόμα, για τις κοπέλες, υπάρχει συνήθως η επιλογή για single sex corridor - να τοποθετηθείτε δηλαδή σε διάδρομο όπου όλοι ένοικοι θα είναι κοπέλες. Αν δεν έχετε σοβαρό λόγο να επιλέξετε κάτι τέτοιο, μην το κάνετε. Οι γειτόνισσές σας θα είναι hardcore μουσουλμάνες που, συχνά, διαμαρτύρονται για το οτιδήποτε έχει να κάνει με φασαρία (συμπεριλαμβάνοντας και τις ηχηρές περιπτύξεις). Πολλές Ελληνίδες επιλέγουν τους single sex corridors για λόγους καθαριότητας, φασαρίας κτλ. Τα αγόρια είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα και συνεργάσιμα απ'ότι φαντάζεστε.

Και μια που είπαμε για καθαριότητα - στις βρετανικές τουαλέτες τα χαρτιά υγείας πετάγονται υποχρεωτικά μέσα στη λεκάνη. Αυτό βοηθάει πολύ στην καθαριότητα όπως μπορείτε να καταλάβετε! Τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής (feminine hygiene products) πετάγονται σε ειδικό κάδο.

Και τώρα πλήθος φωτογραφιών!

Εστία πρωτοετών, Colchester

Εστία πρωτοετών, Bradford

Εσωτερικό εστίας πρωτοετών, Bradford

Εστία πρωτοετών, Reading (St. Patrick's Hall, New Court)

Δωμάτιο εστίας πρωτοετών, Reading (St. Patrick's Hall, στο πρώτο μου έτος)

Νέου τύπου εστία, Reading (Student Village)

Νέου τύπου εστία, Reading (Sherfield Hall)

Δωμάτιο νέου τύπου εστίας, Reading (Bulmershe Hall)

Κοινός χώρος και μπαρ, Reading (Sherfield Hall)

Νέου τύπου εστία, Colchester

Δωμάτιο νέου τύπου εστίας, Colchester

Σπίτι παραδοσιακού τύπου εστίας, Reading (Chedworth House, στο μάστερ μου)

Δωμάτιο παραδοσιακού τύπου εστίας, Reading (Chedworth House, στο μάστερ μου)

Κουζινάκι fully catered εστίας

Κουζίνα self catered εστίας

Πλυντήρια εστίας

Παλαιού τύπου εστία, Reading (St. Patrick's Hall, Pearson Court)

Δωμάτιο παλαιού τύπου εστίας, Reading (St. Patrick's Hall, Pearson Court, στο 2ο μου έτος)

Δωμάτιο παλαιού τύπου εστίας, Reading (St. Patrick's Hall, Pearson Court, στο 3ο μου έτος)

Κοινόχρηστη τουαλέτα, Reading (St. Patrick's Hall, Chedworth House, στο μάστερ μου)

Βρετανική πρίζα ρεύματος. Οι ευρωπαϊκές πρίζες θέλουν αντάπτορα.



5 comments:

Anti-Christos είπε...

gie mou! Zita epixorigisi apo to vrettaniko simvoulio gia tin diatrivi pou ekanes epi tou thematos! Theos! TI mou thimises simera me to kefalaio tis estias!!!!


ps: Kala, i teleutaia foto me tis prizes me pethane!
Christos

Nisyrios είπε...

Καλά θα ήταν - αλλά γράφω τελείως μη-αντικειμενικά για να τους συγκινήσω!

? είπε...

φοβερό φωτορεπορταζ! πάντα ήθελα να δω όσα μου περιέγραφν οι φίλοι απότην εμπειρία τους στις εστίες της Αγγλίας!

Nisyrios είπε...

We aim to please... :-)

tsontomar είπε...

Είσαι μέσα στο θέμα.Σαν τις εστίες τίποτα.Ειδικά όταν έχει και εσωτερικό τηλέφωνο είναι όλα τα λεφτά.

Οι περισσότερες και οι καλύτερες εικόνες που μου έχουν μείνει είναι από το Αndrew Ure Hall, Glasgow.

Ήτανε και στο κέντρο της πόλης,τιο να σας λέω.

Τα ίδια και στο Danesgate House.Lincoln.

Μεγάλες στιγμές με συγκατοίκους όλων των φυλών, τρελά πάρτυ, pool στο ισόγειο κτλ,τα ξέρετε.